Ribarska Zadruga FRIŠKA RIBA osnovana je u veljači 2007 godine na inicijativu profesionalnih ribara iz Splita i okolice (Vinišće, Trogir, Kaštela, Vranjic, Mali rat, Dugi Rat, Sumpetar i Omiš), a potom su se u Zadrugu uključili i ribari s otoka Hvara i Brača, iz Dubrovnika, Gradaca…Zadruga danas okuplja 20 profesionalnih ribara koji svojim brodovima i ribolovnim alatima osiguravaju cjelokupni asortiman proizvoda – od male plave ribe, školjaka do svih vrsta bijele ribe.

Zadruga u okviru svoje djelatnosti obavlja sljedeće:

Cilj zadruge je u skoroj budućnosti uz navedene djelatnosti osigurati vlastitu infrastrukturu s pogonom za preradu ribe koja će omogućiti zbrinjavanje tržišnih viškova i povećanje profitabilnosti ribara kroz dodanu vrijednost proizvoda ribarstva.

 

Zadruga je upisana u registar Trgovačkog suda u Splitu pod MBS 060228103, a kao temeljni akt upisana su Pravila zadruge usvojena na Skupštini zadruge od 23. ožujka 2012. godine.

U 2014.godini na 5 godina potpisan je ugovor o koncesiji s Lučkom upravom Split o obavljanju usluga davanja vode i struje u ribarskoj luci Brižine, koja se obnovljena sredstvima iz EU fonda koja je otvorena u lipnju 2021.godine.

U suradnji s Institutom za oceanografiju i ribarstvo, te JU RERA, provodimo aktivnosti na projektima Interreg (ML-REPAIR, ITACA).

Surađujemo s Fakultetom strojarstva i brodogradnje iz Zagreba, te 2020.godine potpisujemo Sporazum o partnerstvu za Projekt u okviru mjere I.3.”Partnerstva između znanstvenika i ribara”.

U veljači 2020. godine Ribarska zadruga Friška riba je dobila Rješenje o priznavanju Ribarske zadruge Friška riba kao “Organizacije proizvođača u ribarstvu” za područje Republike Hrvatske za ukupne količine iskrcanih i prodanih proizvoda ribarstva od svojih članova.

OIB zadruge je 33443732658.

Zadruga ima otvoren poslovni račun kod OTP banke d.d., a broj računa je IBAN:HR7724070001100170824.